SPARA ENERGI

Energi kostar pengar och intresset för smart energieffektivisering kommer att öka.
Men solskydd handlar också om ökad komfort och om design.
Rätt använt, spar våra markiser och solskydd mycket energi.

Visste du förresten att solen under 1 sekund tillför jorden en energimängd som
motsvarar produktionen från alla världens kraftverk under en hel vecka!

Utvändigt solskydd

Här finner vi de effektivaste alternativen, såsom t ex terrassmarkiser och fönstermarkiser, när det gäller att avskärma värmeenergi. Inom denna grupp kan man uppnå en avskärmningsfaktor på 50-90% vilket gör att inomhusklimatet blir bättre.

Låt din AC vila i sommar

Med ett bättre inomhusklimat blir energiförbrukningen lägre då kylanläggningen inte behöver jobba lika hårt, vilket även gäller den enklaste av värmepump som gissningsvis används för kyla under sommartid. Man kan dela in det utvändiga i två grupper, vävbaserade och lamellbaserade solskydd där vi på KD Solskydd jobbar med båda alternativen. Vad gäller slutprodukt så är markiser den i särklass vanligaste lösningen medans screens och markisolett kommer allt mer och används ofta där optimal avskärmning önskas.

Några fördelar med utvändiga solskydd ...

- Effektiv avskärmning

- Bättre inomhusklimat

- Lägre energikostnader

- Trots avskärmning kan man se ut

- Estetiskt lyft för fasad, kan färganpassas

Invändigt solskydd

Under begreppet innre solskydd finner vi den gamle trotjänaren persiennen men även plisségardin, lamellgardiner och olika typer av rullgardiner. Denna grupp har givetvis inte samma höga solskyddsfaktor som de utvändiga markiserna. Erfarenheten säger att ett invändigt alternativ klarar att avskärma värmeenergin upp till 20-65% beroende på olika faktorer.

Isolerande egenskaper

Vad många inte tänker på är att ett inre solskydd även fungerar som isolering vintertid. Produkterna skapar en luftspalt mellan rummet och glaset som har en isolerande effekt. Den effektivaste produkten i gruppen är cell-plissé som med sina tätslutande celler skapar dubbel luftspalt. Kan med fördel motoriseras och via automatik köras ner kvälls- och nattetid för bästa effekt.

Några fördelar med invändiga solskydd ...

- Avskärmar värme utan större ingrepp

- Isolerande egenskaper

- Skyddar inredning mot blekning

- Inre design och trivsel

- Okänslig för yttre förhållanden (vind)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Styrning av markiser

Med en automatik som centralt styr markisen utnyttjar man solskyddet optimalt och får därigenom störst energibesparing samt bästa effekt på inomhusklimat. Här finns en mängd lösningar från den enklaste lilla automatik till avancerade LonWorks-baserade lösningar, men vi tänkte inte räkna upp dom alla utan dra en kort beskrivning av hur en "lämplig" lösning på ett medelstort objekt skulle kunna se ut.

Exempel på en enklare objektlösning

1. Automatiken
I grunden har man en central automatik som baserat på solen och vindens status styr hela fasaden/fasadernas solskydd, ut vid sol och in vid mulet/skymning eller för stark vind.

2. Individuell styrning av markiser
Sedan kan det vara viktigt att den enskilde användaren kan påverka solskyddet lokalt vid sin arbetsplats. Detta löser man med en lokalt placerad styrmodul som överstyr den centrala styrningen, allt för en bättre komfort och arbetsmiljö.

3. Återställningen
Efter dagens slut kan man centralt styra in/upp alla markiser för att ge fasaden ett enhetligt utseende och för vissa objekt avstyra ev. risker vad gäller skadegörelse. Som sagt bara ett exempel på hur det kan vara upplagt. Till höger kan ni ladda hem en folder (Animeo) som handlar om de mer avancerade lösningarna som lämpar sig till medelstora och större objekt och då gärna i projekteringsstadiet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ParaSol

Grafiskt gränssnitt ParaSol

ParaSol är ett projekteringshjälpmedel för arkitekter, VVS-konsulter och andra tekniker. Programmet har utvecklats inom projektet Solskydd i byggnader, som genomförts vid Institutionen för Byggande och Arkitektur vid Lunds Tekniska Högskola. Med byggnader avses framförallt fastigheter i lokalsektorn.

Simuleringar som görs med programmet baseras på modeller som validerats mot mätningar i experimentbyggnad och sollaboratorium. Programmet är gratis och kan laddas ner här www.parasol.se